Daca inca nu v-ati hotarat sa migrati catre Vista, stati linistit…nu sunteti singurul – multi oameni opteaza pentru XP chiar si pe sistemele multi core. Vom incerca in continuare sa punem in balanta avantajele si dezavantajele fiecarui sistem de operare.
Windows Vista intampina competitie serioasa de la o sursa neasteptata: Windows XP. Sistemul de operare de sase ani vechime ascunde inca forte surprinzatoare, la mai bine de o jumatate de an de la lansarea succesorului sau. In aprilie, Dell stia ca parametrii cererii sistemului de operare XP erau aceeasi insa a renuntat sa mai ofere acest sistem de operare alaturi de noile sale sisteme. In iulie, Chris Liddell, chief financial officer in cadrul Microsoft, a anuntat ca procentele de vanzari ale sistemelor de operare XP pe care compania le asteapta de la anul fiscal 2008 se situeaza intre 15 si 22 %. In august, Microsoft a anuntat lansarea XP Service Pack 2c ce nu face nimic deosebit dincolo de cheile de produs noi introduse pentru ca sistemul de operare sa poate fi comercializat pana la 31 ianuarie 2009.
Aditional, consumatorii care achizitioneaza un calculator echipat cu Vista de la Dell, HP sau Lenovo (printre alti vendori), pot utiliza un disc de recuperare XP Pro pentru a-si inlocui sistemul de operare Vista de pe sistem cu XP Pro.
Abordarea de tip „asteapta si vezi” a lui Mark Sanford, un dezvoltator software de 40 de ani din San Francisco, pare tipica pentru multi utilizatori. Calculatorul acestuia are un procesor de 3 Ghz, 2 GB de memorie si o placa video de 256 MB, cu alte cuvinte ar putea sa opteze fara retineri pentru Windows Vista. Insa Sanford spune ca nu are planuri inca sa-si upgradeze XP-ul, adaugand ca s-a acomodat destul de bine cu sistemul de operare si idiosincraziile acestuia, iar reteaua si aplicatiile instalate pe acesta merg snur. „XP este destul de bun,” adauga acesta. Se pare ca nimic nu indeparteaza utilizatorii de XP si in acelasi timp, nimic nu-i atrage in mod deosebit spre Vista.
„Interfata Aero este frumoasa,” declara acesta, insa „cand ma uit la Vista, nu regasesc nicio facilitate care sa-mi trebuiasca in mod deosebit.”
Cu siguranta vanzarile de Vista nu arunca in aer XP-ul de la rafturile vecine. Chris Swenson, analist in cadrul NPD Group, a declarat ca, din ianuarie pana in iulie, vanzarile XP-ului au reprezentat 43 % din totalul sistemelor de operare comercializate, atat online cat si la fata locului. Prin contrast, din ianuarie pana in iulie 2002, dupa ce XP fusese lansat in octombrie 2001, Windows 98 era responsabil pentru 23.1 % din vanzarile de retail.
Desigur, vanzarile de retail sunt doar o bucata din puzzle. Odata ce preturile calculatoarelor au scazut de-a lungul timpului si cu rigorile hardware impuse de Vista, nu e o mare filozofie pentru consumatorul de rand sa opteze pentru achizitionarea unui nou calculator si nu pentru upgradarea celui vechi. Si majoritatea utilizatorilor Vista beneficiaza de Vista alaturi de noile calculatoare.
Satisfactia resimtita de la XP impiedica o buna parte din utilizatori sa dea iama in magazine dupa Vista, insa un alt factor, mai surprinzator, i-ar putea ademenii pe ‚calculatorici’ sa achizitioneze XP in detrimentul Vista: si anume,Apple.
Apple?
In timp ce PC-urile depasesc de departe Mac-urile, cele din urma devin tot mai populare. Stephen Baker, un alt analist al NPD Group subliniaza ca unul din sase laptop-uri vandute in retail este un Mac. Aceste cifre nu includ vanzarile directe de la vanzatorii gigantici precum Dell; daca le-ar include, felia de piata Apple s-ar imputina semnificativ.
In trecut, sa adopti Mac insemna sa iti iei la revedere de la intreg software-ul Windows. Insa Mac-urile de azi (cele bazate pe procesoare Intel) pot rula fericite Vista sau XP; fie nativ cu ajutorul Apple Boot Camp, fie prin virtualizare, cu ajutorul Parallels sau VMWare Fusion – bineinteles, daca utilizatorul de Mac achizitioneaza totodata si o licenta Windows. Insa a opta pentru o copie de Vista care ar putea rula, mai mult sau mai putin aplicatiile software dorite de consumatori si o copie mai ieftina XP care va binevoi cu siguranta sa se acomodeze cu intreg software-ul, pare iarasi o alegere usoara.
Gamerii…
Similar, multi pasionati de jocuri aleg invechitul sistem de operare. Desigur ca exista un segment mare de consumatori care opteaza pentru Vista la achizitionarea unui calculator nou, insa gamerii sunt o nisa bine definita, legata de XP. O motivatie evidenta o constituie lipsa de abundenta a jocurilor care sa profite de DirectX 10. Totodata, performantele normale si problemele de compatibilitate intalnite odata cu instalarea Vista ar putea deranaja mai mult sau mai putin orice alt utilizator, insa pentru gamerii avizi de viteza, acest lucru deranjeaza cu siguranta.
Spre exemplu, jocurile mai vechi ce utilizeaza DirectSound 3D au fost trunchiate in cadrul noului sistem de operare, de vreme ce Vista nu beneficiaza de facilitati audio. Si fara suport pentru acest API, placile de sunet capabile sa accelereze DirectSound si-au pierdut o mare parte din bunele intentii.
Noile jocuri ce utilizeaza standardul OpenAL nu vor avea de suferit in Vista, insa favoritele mai vechi, precum Diablo 2 necesita cateva unelte software de la Creative Labs pentru a rula cu efecte sonore surround – iar in unele cazuri, macar pentru a rula ceva.
Sunetul…
Software-ul Alchemy de la Creative, destinat jocurilor mai vechi, transforma output-ul DirectSound in OpenAL. Michael Gartenberg, director de cercetare in cadrul Jupiter Research, a declarat ca nu este surprins sa vada multi oameni alegand XP in detrimentul Vista. „Microsoft competitioneaza intotdeauna cu propriile sisteme de operare lansate anterior. In acest caz, XP-ul a fost destul de bun.”
Gartenberg nu vede aceeasi euforie legata de upgrade-ul XP-ului, pe care oamenii au avut-o cand au facut pasul de la Windows Me spre XP. Acesta isi aminteste ca oamenii se aliniau sa achizitioneze XP, insa acum „consumatorii si oamenii de afaceri au invatat sa fie oarecum sceptici in privinta adoptarii unui produs nou.”