Ce aduce noul sistem de operare cumparatorilor sai, care sint editiile lansate, care sint cerintele hardware pentru acestea si de ce am instala sau nu Windows Vista. „Cotidianul“ va prezinta o radiografie a celui mai recent sistem de operare Microsoft, dezvoltat in cinci ani cu sase miliarde de dolari.
Windows Vista este ultimul din seria Microsoft Windows, o linie de sisteme de operare folosite pentru calculatoarele personale, atit cele ale utilizatorilor casnici, cit si corporate. Vista vine in sase versiuni, fiecare cu plusurile si cu minusurile sale. Utilizatorul care vrea sa treaca la Vista trebuie sa stie exact de ce are nevoie, altfel risca sa cheltuiasca .BANIpentru facilitati pe care nu le va folosi niciodata.
Windows Vista este ultimul din seria Microsoft Windows, o linie de sisteme de operare folosite pentru calculatoarele personale, atit cele ale utilizatorilor casnici, cit si ale celor care lucreaza pentru diferite firme. Inainte de a fi anuntat, la 22 iulie 2005, Vista era cunoscut sub numele de cod „Longhorn“. La 8 noiembrie 2006, dezvoltarea Windows Vista a luat sfirsit, sistemul fiind gata de productia in masa. In urmatoarele doua luni a fost livrat catre abonatii MSDN, TechNet Plus si TechNet Direct, ca si catre producatorii de software si hardware.
La 30 ianuarie 2007, Vista a fost lansat la nivel mondial, fiind disponibil publicului general. Lansarea a venit la mai bine de cinci ani de la predecesorul sau, Windows XP, aceasta fiind cea mai lunga perioada de timp intre doua lansari de Windows.
Bill Gates, fondatorul Microsoft, spune despre Vista ca este cel mai bun produs lansat vreodata de companie, in conditiile in care cei cinci ani de dezvoltare au scos din buzunarele Microsoft sase miliarde de dolari. Gates sustine insa ca au fost cel mai bine cheltuite sase miliarde de dolari din istoria Microsoft. Windows Vista vine in sase editii si are pretentia de a revolutiona piata IT mondiala.
Windows Vista Starter
Foarte asemanatoare cu Windows XP Starter Edition, aceasta editie va fi limitata la pietele in curs de dezvoltare precum Columbia, India, Thailanda, Indonezia sau Filipine, in principal pentru a oferi o alternativa legala copiilor piratate. Nu va fi disponibila in Statele Unite, Canada, Europa sau in Australia. Are foarte multe limitari, printre care faptul ca nu permite unui utilizator sa lanseze mai mult de trei aplicatii concomitent, nu accepta conexiuni in retea, are o limitare a memoriei fizice la 256 MB si ruleaza doar pe 32 de biti. Suporta doar procesoarele Duron, Sempron si Geode de la AMD si Celeron si Pentium III de la Intel.
Windows Vista Home Basic
Asemanator cu Windows XP Home Edition, Home Basic este destinat utilizatorilor cu bugete reduse, care nu au nevoie de suport media avansat pentru acasa. Interfata Windows Aero cu ferestre translucide nu este inclusa in aceasta editie. Versiunea Home Basic pe 64 de biti suporta pina la 8 GB de memorie fizica, si va avea suport tehnic pina in 2012.
Windows Vista Home Premium
Contine toate caracteristicile Home Basic. Aceasta editie suporta, de asemenea, mai multe optiuni destinate segmentului de utilizatori casnici, precum suport HDTV (High-Definition Television). Are jocuri in plus, suport pentru laptop sau tablet PC, proiector, touchscreen. Home Premium suporta 10 conectii in retea, comparativ cu cinci la Home Basic. Versiunea inclusa de Meeting Space permite si interactiunea (in Home Basic conferintele pot fi doar privite). Aceasta editie este comparabila cu Windows XP Media Center Edition. Versiunea pe 64 de biti suporta pina la 16 GB de memorie fizica si are, de asemenea, suport tehnic pina in 2012.
Windows Vista Business
Comparabil cu Windows XP Professional si Windows XP Tablet PC Edition, Windows Vista Business Edition este destinat segmentului de afaceri. Include toate caracteristicile din Home Premium, cu exceptia Windows Media Center si tehnologiile legate de aceasta si Parental Controls. Include serverul web IIS, suport pentru fax, Client RMS (Rights Management Services), criptare a sistemului de fisiere, doua socket-uri (procesor dual), suport offline pentru fisiere, o versiune full a Remote Desktop, precum si o serie de alte optiuni care usureaza afacerile si care nu sint disponibile in Home Premium. Versiunea pe 64 de biti suporta 128 GB de memorie. Suportul tehnic dureaza pina in 2012, cel extins pina in 2017.
Windows Vista Enterprise
Aceasta editie este destinata afacerilor mari, fiind gindita ca o supervarianta a editiei Business. Printre componentele suplimentare se afla un suport multilingv pentru interfata, BitLocker Drive Encryption (sistem de criptare a hard-disk-ului) si suport pentru aplicatii UNIX. Aceasta editie nu va fi disponibila prin reteaua de retail, ci prin Microsoft Software Assurance si va suporta rularea mai multor masini virtuale. Varianta pe 64 de biti suporta 128 GB RAM, iar suportul tehnic este identic cu cel Business Edition.
Windows Vista Ultimate
Aceasta editie combina toate caracteristicile Home Premium si Enterprise, plus un program care imbunatateste performanta jocurilor (WinSAT) si „Ultimate Extras“ (o serie de optiuni suplimentare). La 7 ianuarie 2007, Microsoft a anuntat, la CES, care vor fi o parte a acestor componente suplimentare: „Dream Scene“, un program care permite rularea unui clip video in loc de o poza statica pe desktop (de exemplu, o cascada care curge), „Hold’Em“, o versiune adaptata pentru Vista a jocului de poker Texas Hold’Em, pachete multilingve pentru interfata, care permite ca mai multe persoane, vorbitoare de limbi diferite, sa imparta acelasi calculator, BitLocker Online Secure Key Storage, unde clientii Ultimate primesc dreptul de a stoca intr-un loc sigur, online, cheile lor de criptare si „Digital publications“, o colectie de sfaturi si linkuri catre resurse pentru exploatarea maxima a Vista Ultimate.
Aceasta versiune are ca destinatie utilizatorii avansati de PC-uri, cei care le folosesc pentru jocuri video, profesionisti multimedia si entuziasti ai calculatoarelor. Versiunea pe 64 de biti suporta 128 GB de RAM, iar suportul tehnic are aceeasi durata de viata ca la Business sau Enterprise.
O varianta de upgrade la Vista Ultimate este Windows Vista Ultimate Upgrade Limited Numbered Signature Edition, caz in care cumparatorii se vor bucura de semnatura lui Bill Gates pe fata cutiei, impreuna cu numarul lor unic al copiei respective.
Stiluri vizuale in Vista
Windows Vista vine cu patru stiluri vizuale diferite, in functie de versiunea cumparata si de aptitudinile calculatorului personal pe care ruleaza. Acestea sint:
Windows Aero: Stilul vizual principal al Vista, construit pe un nou motor de compozitie desktop numit Desktop Window Manager. Windows Aero introduce suport pentru grafica 3D (Windows Flip 3D), efecte translucide (Glass), animatie a ferestrelor si alte efecte vizuale, insa este destinat placilor video medii si avansate. Pentru ca aceste facilitati sa fie permise, continutul fiecarei ferestre deschise este incarcat in memoria video. Din acest motiv, Windows Aero are pretentii hardware semnificativ mai mari decit predecesoarele sale, 128 MB de memorie video fiind cerinta minima, in functie de rezolutia preferata. Windows Aero nu este inclus in editiile Starter si Home Basic.
Windows Vista Standard: Acest stil vizual este o variatie a Windows Aero, fara efectele translucide, animatii ale ferestrelor si alte efecte grafice avansate precum Windows Flip 3D. Asemenea lui Windows Aero, foloseste Desktop Window Manager, si are, in linii mari, aceleasi cerinte hardware. Este stilul presetat pentru Windows Vista Home Basic Edition. Nu este inclus in Starter.
Windows Vista Basic: Acest mod are aspecte similare celor ale stilului vizual din Windows XP, plus animatii subtile precum cele intilnite la barele de progres. Nu foloseste Desktop Windows Manager, astfel incit nu detine transparenta sau transluciditate, animatii ale ferestrelor, Windows Flip 3D sau orice alte functii incluse in motor. Basic nu solicita noul WDDM (Windows Display Driver Model) pentru driverele video, si are cerintele video similare Windows XP. Pentru computerele care nu au placi video destul de puternice pentru Aero, acesta este modul clasic in care vor rula.
Windows Classic: O optiune destinata in special sistemelor coporatiste si upgrade-urilor, Windows Classic arata ca Windows 2000 si Windows Server 2003, nu foloseste Desktop Window Manager si nu cere un driver WDDM. Asemenea versiunilor precedente de Windows, aceasta tema suporta schemele de culori, colectie de setari care combina diverse culori pentru un aspect personalizat.
Cerinte hardware
Conform Microsoft, calculatoarele capabile sa ruleze Windows Vista se impart in „Vista Capable“ si „Vista Premium Ready“. Un calculator Vista Capable trebuie sa aiba minimum un procesor de 800 MHz, 512 MB RAM si o placa video din clasa DirectX 9. Un computer care are aceasta configuratie va putea sa ruleze toate editiile Windows Vista, desi anumite caracteristici speciale sau optiuni video avansate solicita o configuratie mai puternica.
Un calculator Vista Premium Ready va profita din plin de facilitatile avansate ale Vista, insa are nevoie de minimum un procesor de 1.0 GHz, 1 GB memorie si o placa video compatibila Aero cu minimum 128 MB si care sa suporte noul driver WDDM.
Microsoft ofera, pe site-ul sau, Windows Vista Upgrade Advisor, un program care poate determina abilitatea unui PC de a rula diversele variante de Vista. Programul ruleaza doar pe Windows XP si Windows Vista. Cei de la Microsoft nu au facut nici o declaratie prin care sa specifice exact daca o placa video AGP sau PCI Express (PCIe) reprezinta o cerinta pentru Windows Aero, insa au recomandat PCIe.
Disponibilitate si preturi
Desi a fost lansat la nivel mondial la 30 ianuarie, Windows Vista a aparut in foarte putine magazine la aceasta data, majoritatea preferind sa il lanseze o data cu vizita lui Bill Gates in Romania, cind a fost anuntata oficial disponibilitatea sistemului de operare in tara noastra.
La 1 februarie, Windows Vista se afla in mai toate magazinele specializate, atit cele reale, cit si cele virtuale. Mai mult, magazinele care au la dispozitie noul Windows Vista au inceput sa comercializeze la promotie.
„Am inceput sa vindem de azi (2 februarie – n. red.). Incercam sa promovam pe toate caile, in catalog, pe site, prin flyere, unde am afisat produsele cu preturi promotionale“, ne-a declarat Cristian Gavrila, Product Manager la Depozitul de Calculatoare. Potrivit acestuia, toata luna februarie Vista Home Basic va fi gasit in magazinele Depozitului de Calculatoare la 309 lei. Si la Diverta oferta pentru Vista este disponibila. Spre exemplu, un Vista Home Basic in magazinele Best Computers costa 324,87 lei.
In privinta site-urilor care au afisat imediat preturile la Vista, pe fotopipe.ro, spre exemplu, Vista Home Premium (echivalent cu XP Home Edition) putea fi cumparat cu 392,60 lei, in vreme ce Vista Home Basic era listat la pretul de 312 lei, iar varianta Vista Ultimate, care contine absolut toate noutatile aduse de Vista, era afisat la pretul de 678,60 lei. Nu se specifica daca este vorba despre varianta full sau despre upgrade.
.BANI din Vista
„Pentru fiecare dolar rezultat din comercializarea Windows Vista, la nivelul pietei romanesti vor fi generate vinzari de 12,80 dolari din care 7,50 dolari pentru furnizorii de hardware, 3,20 dolari pentru furnizorii de aplicatii care sa ruleze pe sistemul Vista si 2,10 dolari pentru furnizorii de servicii asociate“, estima recent Laurentiu Popescu, fost director IDC Romania.
Citeva lucruri noi in Vista
- Pe linga interfata Aero sau criptarea hardului, Vista aduce o serie de lucruri noi, pentru o parte primind reprosuri ca ar fi „imprumutate“ de la Apple, Google sau Mozilla.
- Printre acestea, Windows Search (cunoscut si ca Instant Search sau „search as you type“). Aduce capabilitati de cautare mult mai rapida si mai detaliata. Cimpurile de cautare au fost adaugate meniului Start, in Windows Explorer si in mai multe aplicatii incluse in Vista.
- Windows Sidebar este un panou transparent ancorat pe una din laturile desktop-ului, unde utilizatorul poate insera „Desktop Gadgets“, mici aplicatii dedicate unor utilizari specializate (spre exemplu afisarea scorurilor sportive sau a vremii in aproape orice regiune a lumii). Windows Sidebar a primit critici pentru asemanarea cu Dashboard din Mac OS X, sistemul de operare lansat de Apple, in care in loc de „gadgets“ aplicatiile se numesc „widgets“.
- Windows Explorer 7 vine cu o interfata noua, foloseste mai multe ferestre pentru navigare, imprimare imbunatatita, setari de securitate avansate sau Quick Tabs (capturi in miniatura ale ferestrelor deschise). IE7 ruleaza, in cadrul Vista, izolat de alte aplicatii din sistemul de operare (in modul protejat). Astfel, orice aplicatii malitioase nu pot scrie in nici o locatie pe hard in afara de Temporary Internet Files fara consimtamintul explicit al utilizatorului.
- Windows Mobility Center este un nou panou de control care centralizeaza informatiile cele mai relevante legate de mobilitate (laptopuri, tablet-uri sau alte astfel de dispozitive). Printre acestea, contrastul, sunetul, nivelul bateriei, reteaua wireless, orientarea ecranului, setarile de prezentare etc.
- Windows Update face ca actualizarile de software sau securitate sa fie simplificate, operind acum printr-un panou de control in locul unei aplicatii web.
- Controlul parental permite administratorului sa controleze site-urile, programele sau jocurile pe care are dreptul sa navigheze, sa le instaleze sau sa le acceseze orice utilizator, inclusiv in ce intervale de timp. Administratorul primeste si un raport detaliat al activitatii altor utilizatori pe computerul respectiv.
- Recunoasterea vocala (speech recognition) este integrata in Vista. Este o versiune imbunatatita a Microsoft Speech Recognition care functioneaza in prezent cu Office 2003, cu o interfata mai buna, un set de comenzi variate si flexibile si o capabilitate extinsa de comanda si control. Spre deosebire de versiunea pentru Office 2003, care merge doar in Office si WordPad, actualul program functioneaza pentru dictare la nivelul intregului sistem, in limbile de circulatie internationala